Kiipeilyseinän rakentaminen – köysi- vai boulderkiipeilyseinä

Kiipeily on hyvää monipuolista liikuntaa, joka kehittää niin lihasvoimaa, tasapainoa kuin ruumiin hallintaa. Kiipeily sopii kaikenikäisille liikkujille. Kiipeilyn suosio onkin kasvanut kovaa vauhtia ympäri maailman – niin myös Suomessakin. Kiipeilyseiniä rakennetaan kasvavissa määrin kouluihin, päiväkoteihin ja muihin julkisiin liikuntakohteisiin. Oikein suunniteltuna ja toteutettuna kiipeilyseinä on oivallinen lisä esimerkiksi koululiikuntaan.

Kiipeilyseinät voidaan jakaa karkeasti kahteen tyyppiin köysikiipeilyseiniin ja boulderkiipeilyseiniin. Köysikiipeilyyn tarkoitettu kiipeilyseinä on tyypillisesti 7-25 m korkea ja siinä kiipeillään köysivarmistuksen avulla. Boulderseinät ovat taas matalampia n. 4 metriä korkeita. Boulderseinän alla on patjat varmistamassa turvallisen tippumisen kiipeilyseinältä. Ennen kiipeilyseinän  rakentamista on hyvä miettiä huolellisesti, millainen kiipeilyseinä on paras ratkaisu omiin tarpeisiin.

Köysikiipeilyseinä - kiipeilyseina.fi

Köysikiipeilyseinä – kiipeilyseina.fi

KÖYSIVARMISTEISIN KIIPEILYSEINÄN HAASTEET

Kun mietitään kiipeilyseinän rakentamista esim. kouluun, mieleen tulee useimmiten köysiseinän rakentaminen. Köysikiipeilyseinä tarjoaakin hauskaa elämyksellistä liikuntaa, jossa kiipeilijä pääsee kokemaan turvallisesti korkean paikan tuomaa jännitystä.

Köysiseinissä on kuitenkin koulukäyttöön muutamia käytännön haasteita, minkä vuoksi valitettavan moni seinä on jäänyt väihäiselle käyttölle julkisissa tiloissa. Köysikiipeily vaatii varmistajan jokaista seinällä olevaa kiipeilijää kohden. Jotta opettaja voi kiipeillyttää oppilaita, vaaditaan hänelta köysitoiminnan ohjaajan tutkinto (KTO), mikä karsii pois valtaosan opettajista, jotka voivat oppilaita kiipeillyttää seinällä. Vaikka opettajalla olisi KTO, hän voi varmistaa vain yhtä oppilasta kerrallaan. Näin opettaja on sidottu varmistajaksi, eikä hän pysty ohjaamaan muiden oppilaiden toimintaa aktiivisesti. Lisäksi köysikiipeilyseinä vaatii varusteiksi vähintään kiipeilyvaljaita, -köysiä ja varmistuslaitteita, joista pitää pitää hyvä huoli. Näin ollen useimmissa tapauksissa perinteinen köysiseinä ei ole paras ratkaisu koulujen yhteyteen.

 

AUTOMAATTIVARMISTUSLAITE RATKAISUNA

Mikäli kouluun halutaan kuitenkin rakentaa köysikiipeilyseinä, kannattaa pohtia automaattisten varmistuslaitteiden asentamista kiipeilyseinien yhteyteen. Automaattiset varmistuslaitteet laskevat kiipeilijän hallitusti maahan eivätkä vaadi erillistä varmistajaa. Laitteet ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä. Yksi opettaja pystyy helposti ohjaamaan ja valvomaan useampaa samanaikasta kiipeilijää. Automaattivarmistuslaitteet eivät ole mahdottoman kalliita, mutta niitä hankittaessa pitää huomioida, että niitä pitää huollattaa säännöllisesti, jotta voidaan varmistaa niiden turvallinen toiminta.

kiipeilyseina.fi - automaattivarmistus kiiepilyseina-001

kiipeilyseina.fi – Automaattivarmistuslaite

BOULDERSEINÄ RATKAISUNA

Boulderkiipeily on viime vuosina kasvanut harrastetuimmaksi kiipeilymuodoksi Suomessa ja maailmalla. Yksi syy tähän on, että sen harrastaminen on helppoa. Boulderkiipeily soveltuukin kouluihinkin usein miten paremmin. Matalampi boulderseinä ei vaadi välttämättä normaalien sisäliikutavaruisteiden lisäksi muita välineitä. Riippuen seinän koosta kiipeilemään mahtuu useampi kiipeilijä yhtäaikaa ja opettaja voi tehokkaasti ohjata ja valvoa toimintaa. Boulderseinä voi helposti olla esimerkiksi yksi toimintapiste liikuntatunnille. Seinän alle tarvitaan vain riittävän paksut patjat pehmentämään alastulot. Samoja patjoja voidaan hyödyntää muissa aktiviteissä, kun boulderseinällä ei kiivetä.

Boulderseinä voidaan suunnitella siten, että seinällä kiivetään lähinnä vaakasuunnassa siirtyen tai niin että seinällä kiivetään reittejä ylöspäin.

Oulun Kiipeilykeskuksen boulderkiipeilyseinä

Oulun Kiipeilykeskuksen boulderkiipeilyseinä – kiipeilyseina.fi

MUUTA HUOMIOITAVAA

Kiipeilyseinää hankittaessa on tärkeää pohtia muun muassa ketkä seinällä kiipeilevät, käytettävissä oleva tila ja varoetäisyydet, kiivetäänkö normaaleilla sisäliikuntakengillä/sukilla vai käytetäänkö kiipeilykenkiä. Viimeinen seikka vaikuttaa, millaisia kiipeilyotteita seinään kannattaa asentaa ja miten ne kannattaa asentaa. Kiipeilykengillä kiivetässä voidaan jaloille käyttää huomattavasti pienempiä otteita. Näistä seikoista kuitenkin lisää myöhemmissä blogeissa.

Kun harkitset kiipeilyseinän rakentamista ota meihin yhteyttä, niin pohditaan yhdessä minkälainen kiipeilyseinäratkaisu olisi paras teidän tarpeisiin:
info@kiipeilyseina.fi
+358 40 5756395

Jaa juttu näppärästi: